2008. április 9., szerda

Szép kert

Nappali a kertben





Kerttervezés

Kerttervezéshez nagyon fontos egy alapos felmérés a terület bejárásával együtt. Közben a kialakítandó kerttel kapcsolatos fontos kérdéseket is meg kell beszélni. Mielőtt megtörténne ez a felmérés, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy pontosan mire szeretnénk majd kertünket használni. Sütögetésre, sportra, pihenésre vagy esetleg mindhárom. Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, ezért úgy kell kialakítanunk, hogy minél könnyebben ápolható legyen, ami örömöt jelent majd és nem egy folyamatos gyötrődést.

Kert 2 év múlva

A jó kialakításnak és az automata-öntözésnek köszönhetően a tavalyelőtt  megépített kert hatalmasat fejlődött, pedig tavasszal erőteljesen vissza metszettünk mindent. Ez meghozta gyümölcsét, mert a gyökérzet tudott fejlődni, ami a növények kezdeti életében az egyik legfontosabb szakasz. Ezt az erős visszametszést pár hét alatt behozzák a kerti növények, sőt sokkal sűrűbben hajtanak majd, ami dúsabb virágzatot is jelent. Ezt időközben fokozhatjuk még zöldmetszéssel, ha ügyesek vagyunk.

Fontos időben elvégezni a megfelelő ápolási munkákat, ami egy minimális kerti munkát jelent, itt csak az időpont és a szaktudás számít, persze kell hozzá egy jól kialakított kert is, ami a lehető legkönnyebben fenntartható. Ezekben a munkákban tudunk segíteni, a fontosabbakat évente pár alkalommal meg is csináljuk szívesen.

Fontos még a kerti tápanyag-utánpótlás is, amit legelőszőr a gyepszellőztetés után kezdhetünk meg, általában március elején. Ez egy indító trágyázás, ami megadja az egész évi alapját a kertünknek. A következő tápanyagpótlást jelezni fogja kertünk, ha figyelmesek vagyunk, észrevesszük. Persze az sem baj, ha nem, mert mi jelezzük ennek idejét.

Nézzük meg milyen lett a kert idén a telepítést követő 2. évben:











Készítette: SD Kertépítés - www.s-d.hu - Spiegel Ákos

2012-05-29

SD Kert - www.s-d.hu
Spiegel Ákos

Nincsenek megjegyzések: